Gå till innehåll
Svenska Brottningsförbundet

Rapport från U20-EM

Efter en lång och händelserik vecka i Santiago de Compostela kan vi lägga ytterligare ett framgångsrikt svenskt mästerskap bakom oss, där slutsumman blir ett guld, två brons och två femteplatser.

Alexander Johansson, Kungsbacka, guldmedaljör U20-EM. Foto: UWW

Turneringen inleddes med GR på måndagen, och samtliga tre svenskar tog sig obesegrade fram till kvartsfinal: Ilias Ayhan efter vinst mot DEN, Adam Strandner efter vinst mot POL och HUN, och Hamza Sertcanli efter vinst mot TUR och UKR

För Adam Strandner blev det knapp förlust mot en bulgar och tyvärr inget återkval, medan Ilias och Hamza avancerade till semifinal. Där tog det stopp för båda, Hamza besegras av en mycket meriterad armenier och Ilias mot en moldav, men båda alltså klara för bronsmatch dagen därpå.

I bronsmatchen mot ungraren Szokol visade Hamza omedelbart att han var där för medalj och tog ledningen med 4-0 efter en vacker mara i första minuten. Resten av matchen styrde Hamza händelseutvecklingen och fick med sig ett parterröverläge och ytterligare en poäng. Säker vinst med 5-0 och Sveriges första medalj var ett faktum! För Ilias Ayhan räckte det tyvärr inte hela vägen i bronsmatchens, trots ledning i paus mot holländaren Slinkers blev det till slut poängförlust med 4-2 för en besviken Ilias.

Dag två hade vi fyra nya brottare till start, och återigen stod det klart att Sverige var att räkna med under detta mästerskap, då hela kvartetten avancerade till kvartsfinal: Algot Gamelius besegrade MDA, Tim Bergfalk inkasserade två enkla vinster mot ESP och BUL, Hugo Baff vann mot ARM och Alexander Johansson vann övertygande mot CZE och GRE.

I kvartsfinalerna blev tyvärr tre av fyra matcher förluster, Algot förlorade mot AZE och fick inget återkval, medan Tims och Hugos motståndare (TUR och AZE) tog sig till final. Därmed svenskt återkval i både 67 och 72 kg, där det tyvärr blir två nya förluster trots fina insatser av Hugo och Tim.

Desto bättre gick det för Alexander Johansson, som via sin patenterade aparm besegrade moldaven Gutu med 6-1 och gick vidare till semifinal. Där ställdes han mot ukrainaren Chmyr, och efter fantastisk brottning
med en vältajmad forcering i andra perioden vann Alexander med 4-3 och säkrade finalplatsen.

På andra sidan hade turken Berber besegrat sin semifinalmotståndare på teknisk överlägsenhet i första perioden, så det var minst sagt en tuff final som väntade. Samme turk besegrade Alex med minsta möjliga marginal vid förra årets U20-VM, så vi hade svensk revansch att utkräva.

Alexander visade direkt att ingen skulle rubba honom i första taget, och inledde finalen i högt tempo. Första passiviteten till Turkiet och svenskt parterröverläge, men turken överraskar och lyckas resa sig innan Alex får koppling. Matchen fortsätter i stående och Alex avlossar sin aparm i närheten av zon. Turken lyckas mirakulöst hålla sig på fötter, men efter videogranskning ser man tydligt att han greppar Alexanders ben i luften. Varning alltså och svensk ledning med 3-0 i paus.
I andra perioden skruvas tempot upp ytterligare och Alex döms ned i parterr. Turken går för omvänt livtag och lyckas dra över Alex för två poäng och tar över ledningen med 3-3. I stående fortsätter forceringen: Alex blir utpressad mot zon men lyckas galant manövrera sig kvar på mattan och plockar en tvåa när turken tappar balansen. Ledning 5-3, som drygas ut till 6-3 efter turkisk challenge. Resultatet står sig tiden ut och Sverige får sin första U20-europamästare på herrsidan sedan 1999!

Samma dag gick tjejerna in i tävlingen. Elvira Braun var först ut och fick stå över kvalomgången, för att ta sig an NOR i kvartsfinal. Elvira tar ledningen direkt men hinner tappa några baklängespoäng innan hon tar tillbaka kommandot och vinner på fall i början av andra perioden. Semifinal mot GER, där Elvira stressar in i en situation och förlorar snöpligt på fall. Därmed klar för bronsmatch mot POL, där Elvira tar ledningen med 2-0 och styr matchen. Kort därefter fastnar hon tyvärr efter ett misslyckat kast, och förlorar på fall strax innan paus. Trist, men med lite perspektiv en fin femteplats i Elviras första stora mästerskap.

Övriga två tjejer, Hedda Förare Berg och Tindra Dalmyr, fick tuffast tänkbara lottning och förlorade i första omgången mot varsin urstark ukrainska. Båda ukrainskorna avancerar dock utan problem till final och därmed återkval för Hedda och Tindra.

Tindra förlorar tyvärr sitt återkval mot en turkiska och blir utslagen ur turneringen. Samma förmiddag går Vilhelm Larsson in i turneringen i FS, där han förlorar mot en armenier i första omgången. Armeniern förlorar sedan oväntat i kvartsfinalen och även Vilhelm är därmed utslagen.

Sveriges sista medaljhopp alltså Hedda Förare Berg, som i sitt återkval får möta BUL. Efter total svensk dominans vinner Hedda komfortabelt med 7-0 och är klar för bronsmatch mot POL. Där blir det en riktig nagelbitare och matchen svänger fram och tillbaka: Hedda tar ledningen tidigt men ligger under i paus, för att sedan gå ikapp och förbi polskan i mitten av andra perioden. Efter smart brottning lyckas Heddas behålla sin knappa ledning tiden ut och tar en mycket välförtjänt bronsmedalj!

Sammantaget ett nytt minnesvärt mästerskap för svensk del, där samtliga brottare håller hög internationell klass och visar att svensk brottnings framtid är ljus. Noterbart också att vi på elva kallade brottare har representation från tio olika klubbar, vilket vittnar om en ovanligt stor bredd på den här höga nivån.

Stort grattis till medaljörerna och tack till våra ledare Janne Öhlén och Aleksandar Yordanov, som hållit ihop trupperna på ett utomordentligt sätt. Tack även till vår domare Daniel Tuvestam och inte minst till alla hårt slitande föreningar som gjort dessa framgångar möjliga!

/Team Leader, Leonard Östlund

Publicerad: 2023-07-01

Senast uppdaterad: 2023-07-01

Författare: Malin Kjebon